GAJI HANYA RM 1500 TETAPI BOLEH BELI RUMAH, KERETA, BERKAHWIN DAN SIMPANAN RM 33K. LELAKI INI KONGSI TIPS²NYA!

GAJI HANYA RM 1500 TETAPI BOLEH BELI RUMAH, KERETA, BERKAHWIN DAN SIMPANAN RM 33K. LELAKI INI KONGSI TIPS²NYA!

Bujang gaji RM 1500/bln blh beli 3 buah rmh + kereta + kahwin + saving RM 33k ???

Tiada apa yg mustahil kalo kt berusaha..

Idea ini datang dari shbt sy Khairul Ezuwan Penulis asal Hamba Tuhan

hhh

Saya bagi Contoh seorang yang baru bekerja dengan gaji bersih RM1500. Andaikan kenaikan gaji RM100 setahun. Target untuk berkahwin lagi 5 tahun, perlukan duit untuk berkahwin, ingin memiliki Rumah , kenderaan
dan simpanan masa depan.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

1. Kalau saya suruh simpan RM1000 sebulan boleh tak? memang tak la. kena maki tak henti saya nanti kang.

Begini, buat simpanan tetap sebulan RM300, Buat pinjaman ASB 50K dari Mula bekerja dengan komitmen bulanan lebih kurang RM300. Debt Service Ratio (DSR) waktu ini adalah 20%.

Kawal perbelanjaan harian anda :
a) Sewa rumah = RM200 (Sewa dengan kawan-kawan
bujang)
b) makan minum = RM500
c) minyak motor = RM100
d) bagi orang tua = RM100 (Jangan anggap sebagai
beban)
e) telefon = RM100
f) lain-lain = RM200

2. Gunakan kaedah buat extra income seperti overtime sebagai kaedah untuk memenuhi keperluan jika tidak mencukupi dan boleh bagi lebih kepada ibu bapa.

3. Saya nak share salah satu option untuk raih pendapatan Dari property untuk create cash flow, simpanan atau membina modal dengan kos yang minima iaitu SUBLET, mungkin ada yang biasa dengar, Ada yang tidak biasa. Sublet adalah Sewa ke atas sewa atas property.

4. Target profit untuk 1 rumah sublet RM200 (sublet basic unit). Target memiliki rumah sublet 6 biji dalam tempoh 12 bulan. maknanya dapatkan satu biji setiap 2 bulan (lagi cepat lagi baik). Simpan hasil sewaan tadi dlm satu simpanan tetap seperti ASB, tabung haji @ SSP dalam tempoh 12 bulan.

Saya bagi contoh dapat rumah sublet pertama Jan, seterusnya Mac, Mei, Julai, Sept dan Nov. so hasil sewaan dalam tempoh 1 tahun :

RM2400 + RM2000 + RM1600 + RM1200 + RM800 + RM400 = RM8400 .

Beli kereta second hand cash contohnya proton wira RM6000.

Lelaki-Ini-Berkongsi-Tips-Orang-Bergaji-RM1500-Memiliki-Rumah-Kereta-Kahwin-dan-Simpanan-RM33K-1

5. Cukup 1 tahun Dividend ASB pinjaman RM50K mula-mula tadi Sudah menghasilkan dividen Hampir RM4000.

Cari sebuah Rumah lelong low cost yang berharga lingkungan RM50K. Gunakan wang dividen RM4000 tadi sebagai deposit + sedikit duit simpanan dari hasil sublet tahun pertama tadi. Kos lawyer, stamp duty + valuation + MRTT boleh request masuk dalam pinjaman.

Installment lebih kurang RM250, sewakan RM500 contohnya. Gaji bersih waktu ini RM1600.DSR waktu ini 37%. (Pastikan buat tenancy agreement). Positive cashflow Rumah sendiri ini RM250 sebulan.

6. Cukup setahun, Tambah lagi pinjaman ASB RM150K.

Pecahkan kepada 3 sijil RM50K x 3. Komitmen ASB sekarang RM50K + RM150K. Maka komitment bulanan kesemuanya adalah lebih kurang RM1200. Gunakan semua hasil pulangan sublet RM200 x 6 buah = RM1200 sebagai installment bulanan. Komitmen bulanan asal RM300 pada sijil 50K yang pertama juga telah bebas. Kekalkan komitmen ini selama 4 tahun tanpa usik dividend dan cancel kesemua pembiayaan ASB tersebut dalam tempoh 4 tahun. Dalam tempoh 4 tahun itu menghasilkan dividen terkumpul + value principal = RM67,000 + RM17,000 = RM84,000 cash (boleh gunakan RM2000 setahun dari dividen untuk reward diri pergi bercuti dan keluarkan zakat) = total cash tinggal lebih kurang RM76,000

* ASB boleh rolling dividen sekiranya terputus sewaan sublet. Pecahan sijil sebagai option cancel sebahagian pinjaman sekiranya kurang kemampuan disebabkan terputus sebahagian pendapatan.
* Jika terputus satu rumah, cari pengganti rumah lain.

7. Gunakan kos RM300 yang bebas tadi, RM200 tambahkan sumbangan bulanan kepada Ibu bapa yang sebelum ini RM100 sahaja. Baki lagi RM100 + cash flow RM250 pada sewa rumah = RM350 sebagai extra payment kepada rumah yang dibeli. Selepas 4 tahun, baki pinjaman rumah tersebut tinggal RM26,000.
Gunakan cash RM76,000 + RM8,000 dari EPF Acc 2 untuk buat full settlement untuk rumah tersebut. RM84K – RM26K = baki cash RM58K

8. Waktu ini gaji bersih sudah Naik kepada RM2000.
Cari 1 biji Rumah Lelong @ subsale yang berharga Lingkungan 100K, keluarkan RM10K ++ .bayaran bulanan RM500. DSR waktu ini 21%. sewakan RM700 sebagai contoh Dan buat tenancy agreement. Baki cash RM48K.

9. Gunakan kos RM15K untuk kahwin. Jangan terlalu boros untuk majlis perkahwinan. Fikirkan kehidupan anda Selepas berkahwin adalah lebih penting. Baki cash sekarang RM33K

10. Selepas berkahwin joint pinjaman rumah dengan isteri untuk dapatkan sebuah rumah untuk kegunaan sendiri yang contohnya berharga RM250K dengan installment bulanan RM1200. Cari Rumah below market

value untuk minimize cost deposit. Boleh guna sebahagian cash yang ada untuk persediaan kelengkapan masuk ke rumah tersebut. Gunakan keuntungan bulanan sublet RM1200 untuk bayar installment rumah setiap bulan.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

Dalam tempoh 5 tahun:-
a) miliki 3 buah rumah dan satu daripadanya Habis dibayar.✔
b) mempunyai kereta walaupon tidak hebat.✔
c) dapat kumpul duit untuk berkahwin✔
d) dapat memberi sumbangan lebih Baik kepada Ibu Bapa.✔
e) mempunyai simpanan lebihan RM33K✔
Kaedah sublet ini sama juga seperti anda menyewakan rumah sendiri, cuma melibatkan deal dengan owner rumah. Itu antara skill yang perlu anda belajar.
Bila bergaji kecil, Kita tidak banyak option selain tambahkan pendapatan.
Ada yang buat sublet dapat keuntungan satu buah rumah RM500 hingga RM1000. Sebab itu perlukan Ilmu. Ilmu akan mudahkan perjalanan anda.
Tiada teori yang sempurna, tulisan ini sekadar Idea dan pembuka minda. Mungkin kaedah ini tidak sesuai kepada semua orang, Tapi mungkin ada segelintir yang nampak ini sebagai peluang untuk ubah diri mereka.

Bgn Pagi² Buta Aku Pelik Orang Kampung Berkumpul Depan Rumah. Apa Yg Terjadi Buat Aku Tercengang!

 

Bgn Pagi² Buta Aku Pelik Orang Kampung Berkumpul Depan Rumah. Apa Yg Terjadi Buat Aku Tercengang!

Kisah yang aku nak kongsi ni terjadi semasa aku ditugaskan di Alor Setar, Kedah. Aku bekerja sebagai (rahsia) dan telah diarahkan untuk membuat pemerhatian di sekitar Alor Setar. Entah kenapa aku dihantar begitu jauh sekali sedangkan aku bukan orang utara tetapi disebabkan tanggungjawab, aku pergi saja. Pada hari pertama aku sampai di Alor Setar, Manager aku mengarahkan aku supaya tinggal dan menyewa di kawasan kampung. Tanpa berfikir panjang, aku hanya mengikut arahan orang atasan dan mula mencari rumah kosong yang boleh di sewa sekitar Alor Setar dan tak kisah mana-mana kampung pun.

Setelah puas mencari bersama pakcik teksi, akhirnya aku terjumpa tanda ‘Sewa’ di sebuah rumah di tengah-tengah sebuah kampung (rahsia). Aku tanpa membuang masa terus berhenti dan bertanya pada orang sekitar rumah tersebut, tetapi yang menghairankan saat aku menghampiri rumah tersebut semua penduduk kampung tersebut memerhati aku seperti aku ni mat salleh. Aku hanya mengendahkan sahaja dan terus ke rumah tersebut. Tiba aku di hadapan rumah tersebut, seorang lelaki sebaya aku keluar dari rumah tersebut. Aku terus bertanya dan menyatakan hajatku untuk menyewa buat beberapa hari dirumah tersebut. Dia menjemputku untuk masuk ke dalam rumah sebab diluar agak panas.

Tengah menuju masuk ke rumah, aku bertanya kepadanya, kenapa orang dikampung tersebut memandang aku seperti aku ni ‘orang luar’. Dia menjawab, “mereka memang begitu, biar sahaja”, dengan nada suara yang garau dan marah. Aku terus terdiam dan masuk kedalam rumah tersebut. Di dalam, aku dan dia berbincang tentang bilik dan bayaran, dia bersetuju untuk menyewakan bilik kepadaku tetapi yang menghairankan, dia tidak mahu aku membayar sesen pun kepadanya. Bagi aku, itu adalah rezeki dan jimat la duit aku. Pada malam pertama aku di rumah itu, aku merasakan rumah tersebut seperti ada yang tak kena. Tetapi aku tidak peduli asalkan aku ada tempat untuk berteduh.

Saat aku nak tidur, aku perasan yang tingkap dibilikku tidak tertutup, seperti ada yang membukanya, aku berdiri dan terus ke tingkap untuk menutupnya dan aku melihat sekitar luar tingkap rumah tersebut. Kelihatan beberapa orang kampung melintas sambil melihatku dari luar. Aku bertambah hairan dan untuk mengelakkan buruk sangka aku terus menutup tingkap dan terus tidur. Pada keesokan harinya, aku bangun sebelum subuh untuk menyediakan barang yang perlu di bawa ke tugasanku. Ketika tengah berkemas, aku mengikat tali pada sebuah kotak. Aku hendak memotongnya tetapi aku baru teringat yang aku lupa membawa pisau atau gunting, jadi aku pun keluar dari bilik untuk mencari tuan rumah untuk meminjam gunting atau pisau.

Tetapi dia tidak berada di rumah, entah kemana dia menghilang, mungkin ke pasar atau ke masjid mungkin. Aku pun ke ruang tamu untuk mencari pisau atau gunting tetapi tidak menjumpai apa-apa pun. Rumah tersebut tidak mempunyai apa-apa selain bilik dan katil, malah di dapur pun tidak ada peti sejuk ataupun dapur masak. Mungkin rumah sewa disini begini mungkin atau rumah sewa bajet katakan. Setelah siap mengemas barang aku pun terus keluar dari rumah tersebut. Saat aku keluar dari rumah tersebut, orang kampung berkumpul ramai datang ke arahku. Aku terkejut dan takut kerana mungkin aku telah melakukan kesalahan tanpa aku sedari.

Salah seorang dari mereka menjerit, “apa kau buat disitu?”, aku menjawab “saya menyewa disini pakcik”, dia membalas, “kau dah gila ke?”, saya membalas, “kenapa pakcik? Apa salah saya menyewa disini?”, di menjawab dengan suara yang lantang, “mana ada orang menyewa di kubur, sudah keluar dari situ sekarang”. Aku bertambah hairan, seakan-akan bermimpi dan berfikir orang kampung ni gila sebab menuduh aku tidur di tanah perkuburan. Kemudian aku menjawab, “pakcik tak nampak ke rumah ni” sambil tangan aku menunjuk ke belakang dan menoleh ke belakang.

Alangkah terkejutnya aku apabila ditoleh, rumah yang aku sewa tadi merupakan tanah perkuburan. Aku terus berlari ke arah orang kampung dan bertanya, “di mana rumah kat sini?”. Meraka membalas, “tak ada rumah di sini”. Habis tu, siapa yang bercakap dengan saya semalam dan saya tidur di dalam rumah tu semalam, siap ada katil lagi”. Mereka membalas, “semalam cik kiah tengok kau cakap sorang-sorang, nak tegur tapi dia tak kenal kau, lepas tu pak hamid nampak kau tengok dia malam tadi saat dia melepasi kubur ini, dan ramai orang cakap kau tidur kat sebelah kubur jamil tu, budak kampung ni yang mati dibunuh”. Terkejut aku mendengar kata-kata orang kampung tersebut. Tanpa berlengah, aku terus meminta orang kampung untuk menghantar aku terus ke lapangan terbang. Tak sanggup aku nak teruskan tugas aku di sini.

 

Kerana Ingin Menikah Baru, Aku & Anakku Diusir Bekas Suami Dari Rumah. Tiba-Tiba Mertuaku Membekalkan Sesuatu Buat Kami Dua Beranak. Setelah Dibuka, Aku Pun Tak Mampu Menahan Air Mata!

Kerana Ingin Menikah Baru, Aku & Anakku Diusir Bekas Suami Dari Rumah. Tiba-Tiba Mertuaku Membekalkan Sesuatu Buat Kami Dua Beranak. Setelah Dibuka, Aku Pun Tak Mampu Menahan Air Mata!

Gambar Hiasan….

Sembilan tahun menikah dengan bekas suami, kami memiliki anak perempuan berusia 7 tahun. Penyebab keretakan rumah tangga kami adalah kerana kami selalu bertengkar. Setelah berpisah, anak ikut denganku, dan rumah diambil bekas suamiku.

Tapi, aku mengatakan aku dan anakku numpang nginap di rumanya dulu, hingga kami menemukan rumah, baru keluar, ia pun setuju. Sebelum bercerai, aku tidak bekerja dan hanya di rumah mengurus anak. Setelah bercerai, aku harus mulai mencari pekerjaan lagi. Tapi kerana sudah lama tidak bekerja, sehingga cukup sulit untukku mendapatkan pekerjaan. Kerana itulah, aku memilih untuk bekerja sebagai sales demi mempertahankan hiduku dan anakku.

Tapi tidak disangka, belum 2 bulan aku dan anakku tinggal, tiba-tiba bekas suamiku menginginkan kami untuk segera pindah, kerana ia akan segera menikah lagi. Ia memberi kamu waktu seminggu.

Aku tidak menyangka ia akan secepat itu menikah lagi, dan yang paling membuatku tidak mengerti adalah kenapa ia begitu terburu-buru menyuruh kami pergi.

Kerana ia mau menikah, mau tidak mau aku harus pindah. Aku mengatakan kepadanya untuk membantu kami mencari rumah kecil, dan mengenai wang sewa aku memintanya untuk membayari dulu, nanti kalau gaji sudah dapat, baru aku membayarnya. Tapi ia tidak setuju, dan langsung mengusir kami keluar.

Aku dan anakku pun keluar dari rumah itu dan tidak ada tempat tinggal. Akhirnya aku pergi ke rumah bekas mertua, ia tidak mengatakan kalau boleh tinggal disana dan merasa anaknya (bekas suamiku) salah.

Tapi, belum 2 minggu aku tinggal di rumah bekas mertua, bekas suamiku datang, ia melihat aku dan anakku tinggal disana bersama dengan ibunya membuatnya menghina kami dengan kata-kata kasar.

Kemudian, bekas suamiku mulai meminta wang kepada ibunya, ia mengatakan mau menikah perlu kereta baru. Tapi ibunya mengatakan kalau tidak ada wang, bekas suamiku malah kata mau menjual rumah ibunya itu dan menyuruh ibunya tinggal bersamanya.

Ibunya (bekas mertuaku) tidak setuju, tapi bekas suamiku mulai marah dan mengatakan kalau pacarnya itu sudah hamil, akan segera melahirkan bayi laki-laki. Bekas suamiku pun mengatakan kalau ibunya tidak mau melakukan seperti yang ia inginkan, ia akan menyuruh pacarnya untuk menggugurkan kandungannya. Hal ini lah yang membuat bekas mertuaku mau tidak mau menyetujuinya.

Ketika itu, jantungku terasa berdegup kencang, ternyata selama ini bekas suamiku bermain di belakangku dengan wanita lain. Bekas mertuaku juga sudah setuju menjual rumah untuk membeli kereta.

Ketika itu juga, aku menangis dan pergi. Bekas mertuaku menyusul kami, menyelipkan sekantong makanan ke dalam ransel anakku. Ia menyuruhku untuk mencari tempat untuk tinggal. Akhirnya aku dan anakku pun pergi.

Dengan membawa anakku, aku menginap ke motel. Ketika malam aku sedang membereskan barang, aku ingat bekas mertuaku memberiku sekantong makanan, tapi ternyata yang ada di dalamnya adalah buku tabungan dan kartu atm, begitu aku membuka buku tabungan, ternyata di dalamnya tertera wang sebanyak 20 ribu! Dan di dalam juga terselipkan password kad atm itu.

Ketika itu juga, aku mulai mengerti. Bekas mertuaku sengaja memberikan wang itu kepadaku, aku merasa telah salah paham kepadanya selama ini. Ia begitu baik kepadaku, aku benar-benar merasa berterima kasih kepadanya. Kerana tidak kuat menahan rasa haru, aku pun menangis terisak-isak.

Wah, untung ya bekas mertuanya baik sangat! Semoga ia anaknya bisa hidup lebih baik ke depannya.

Sumber dari ViralTipTop

Ketika aku Mengandung 17 Minggu. Pukul 1 Pagi Bila Ke Tandas TERKEJUT Tengok Ada DARAH Atas Lantai

 

 

Ketika aku Mengandung 17 Minggu. Pukul 1 Pagi Bila Ke Tandas TERKEJUT Tengok Ada DARAH Atas Lantai

Suami isteri mana yang tak gembira kan bila tau ada baby dalam perut isteri. Memang sayang suami waktu sangat luar biasa. Seorang isteri telah menceritakan detik sedih yang terjadi ketika sedang mengandungkan anak pertama. Allahu. Ikuti ceritanya di bawah.

“Tahniah, awak mengandung 6 minggu lebih.”

Saat doktor menuturkan kata-kata ini terus aku macam tersedar dari lamunan kerana daripada tadi menahan debaran di dada. Debaran untuk mengetahui samaada diri ini benar-benar mengandung ataupun tidak. Saat doktor mengatakan positif hamil, mataku terus terpaku di skrin.

Subhanallah… Ya Allah, terasa aku seperti terus jatuh cinta kali pertama saat memandangmu walaupun hanya di skrin hitam putih. Tidak putus-putus hatiku mengucapkan syukur atas rezeki ini. Keluar dari bilik doktor, suami menanti keputusan dariku. Jelas raut wajah yang sangat gembira aku lihat pada suamiku saat aku memaklumkan berita yang selama ini ditunggu-tunggu.

Sama seperti suami insan lain yang begitu teruja menanti kehadiran cahaya mata pertama, suamiku juga begitu. Destinasi pertama yang dituju selepas pulang dari klinik adalah pasaraya. Segala macam jenis buah dan makanan-makanan sunnah yang diketahui baik untuk ibu mengandung diborongnya. Tidak lupa juga susu HL Marigold diambilnya berkotak-kotak. Lumrah seorang suami yang teruja dengan kandungan pertama isterinya dan inginkan yang terbaik untuk anak seawal-awal kandungan.

Bermulalah rutin suamiku yang sangat prihatin menjagaku sepanjang kehamilan ini. ‘Morning sickness’ yang menjengah tatkala kandunganku memasuki usia dua bulan lebih menyebabkan suamiku mengambil peranan menguruskan segala kerja rumah.

Mengidam? Sebut sahaja makanan yang teringin dimakan pasti suamiku akan membelinya. Rutin ‘check up’ bulanan di klinik pula berjalan seperti biasa dan tiada masalah yang dialami sepanjang mengandung. Hanya loya-loya dan jarang-jarang muntah menjelma tatkala perut masuk angin.

Hari demi hari berlalu sehinggalah usia kandunganku mencecah 17 minggu lebih. Pada malam itu, aku bangun untuk ke tandas. Suamiku seperti biasa akan tersedar apabila aku bangun dari katil. Ayat biasa yang dituturkan setiap kali aku bangun untuk ke tandas..”Hati-hati sayang..jalan pelan-pelan, jangan lasak-lasak”. Suamiku tahu isterinya agak lasak. Memang sering sahaja aku kena tegur kalau perihal berjalan ke duduk ke atau tidur.

Malam itu di bilik air aku agak berdebar selepas melihat ada sedikit lendir darah di lantai. Hatiku mula berasa tidak tenang dan memaklumkan kepada suami. Suami agak risau dan cuba menenangkanku. Jam menunjukkan pukul 1.30 pagi dan kami mengharapkan waktu berlalu dengan cepat untuk ke klinik pakar perbidanan dan sakit puan yang biasa dikunjungi keesokannya. Kami cuba berfikir positif dan berharap semuanya baik-baik sahaja. Esok harinya, keluar lagi lendir darah. Pada ketika itu, perasaan runsing terus hinggap di hati kami. Cepat-cepat kami bersiap untuk ke hospital kerana risaukan kandungan ini.

Sampai sahaja di hospital kami terus ke bahagian kecemasan. Keadaan di situ agak sibuk dengan bermacam-macam kes dan para petugas perubatan yang kelihatan sibuk mengurus pesakit. Hatiku pula kian berdebar menunggu doktor memeriksa kandunganku. Suamiku sudah mula tidak keruan dan begitu risau raut wajahnya. Agak lama doktor menekan-nekan alat ‘scan’ di perutku. Seketika kemudian doktor berlalu dan memanggil doktor lain memeriksaku. Hatiku sudah mula merasakan ada perkara buruk yang berlaku.

Suamiku pula menjenguk-jenguk untuk melihat di skrin. Aku hanya berdoa dalam hati semoga bayi dalam kandunganku selamat. Doktor meminta kami menunggu seketika dan berlalu pergi. Aku lihat suamiku mula mengalirkan air mata kerisauan. Suamiku mengatakan dia dapat melihat bayi kami tetapi dia risau sebab bayi tidak bergerak seperti kali terakhir kami lihat masa ‘scan’ pada usia kandunganku 12 minggu. Aku cuba melegakan hatiku sendiri dan suami dengan mengatakan bayi kami sedang tidur.

Namun, tiada sesiapa dapat melawan takdir Allah s.w.t apabila Allah menginginkan sesuatu perkara itu berlaku. Setelah diperiksa sekali lagi oleh doktor pakar di bahagian O&G, doktor telah memaklumkan bahawa bayiku telah meninggal dalam kandungan. Ya Allah, terasa berat hati ini. Pada waktu itu, fikiranku terasa kosong dan tiada walau setitis air mata yang keluar. Saat itu aku hanya memikirkan perasaan suamiku apabila menerima berita ini. Begitu lama kami menunggu saat-saat aku disahkan mengandung tetapi apabila keinginan sudah dikecapi, nikmatnya hanya untuk seketika.

Hancur hatiku tatkala melihat suamiku menangis semahunya usai pulang dari hospital. Syukurlah, Allah telah memberiku sedikit kekuatan untuk memujuk dan menenangkan suamiku yang menangis kesedihan pada masa itu. Malam itu, aku mula sedar dari fikiranku yang kosong sebelum ini saat menerima berita yang meluluhkan jiwa ragaku. Aku menghamburkan air mata semahunya di sisi suami yang telah tertidur kepenatan akibat banyak menangis.

Perasaan sedih menyelubungi diri kami tetapi segalanya adalah ketetapan Allah s.w.t. Doktor telah memberi tempoh dua minggu untuk janin turun sendiri. Aku akan dimasukkan ke wad untuk ‘induce’ bersalin secara normal sekiranya janin tidak turun dalam tempoh tersebut. Setelah 2 minggu berlalu janin dalam perutku masih tidak keluar dan aku ditahan dalam wad untuk prosedur mengeluarkannya.

Tanggal 5 Julai 2017 akan tersemat dalam bingkisan hati kami. Lahirnya anugerah kurniaan ilahi, anak syurga kami. Kami bersyukur dipinjamkan nikmat merasai detik-detik manis walaupun untuk seketika. Ketentuan ilahi adalah yang terindah dan kami yakin pasti ada hikmahnya. Sesungguhnya kami redha dengan ketentuanMu dan pasti Allah akan menggantikannya dengan rezeki yang lebih baik.

Buat kalian yang senasib denganku bertabahlah dan senyumlah kerana mereka sedang menanti nun di syurga nan abadi. Untuk para wanita yang sedang ttc (trying to conceive) sekalian, aku mendoakan agar kita sama-sama akan bergelar ibu suatu saat nanti. InsyaAllah…aminn..

Sumber – Ufaira FM via IIUM

15 Artis Terkenal Ini Mempunyai Kecacatan Fizikal … No 14 Tu Tak Sangka Boleh Tersenarai

15 Artis Terkenal Ini Mempunyai Kecacatan Fizikal … No 14 Tu Tak Sangka Boleh Tersenarai


Gemma Arterton dilahirkan dengan jari-jari enam pada kedua tangannya. Tapi meskipun ini fakta, dia telah menjadi seorang selebriti besar di eranya. Penampilan akan dedikasi dan keterampilannya, yang menutupi kelainan fisik selama ini.

2. Karolina Kurkova

 

Model Victoria Secret, Karolina Kurkova mempunyai kecacatan pada bahagian abdomennya di mana dia tidak mempunya lubang pusat. Ini disebabkan berlakunya kecuaian sewaktu dia dilahirkan

3. Jennifer Garner

kecacatan kelihatan pada jari kaki kanannya.

4. Vince Vaughn

Pelakon Vince Vaughn yang kehilangan kuku ibu jari tangan kanannya ketika kemalangan pada usia 17 tahun yang lalu

5. Stephen Colbert

Dengan bentuk cuping telinga yang pelik setelah menghadapi tumor pada awal usia10 tahun. Dia juga mengalami masalah kecacatan pendengaran pada telinga sebelah kanan setelah tumor dibuang

6. Damon Wayans

Pelakon komedi Damon Wayans dengan kecacatan kaki sejak lahir

7. Robert David

Pelakon CSI Robert David kehilangan kedua2 belah kakinya kerana terlibat
dalam kemalangan jalanraya di mana keretanya dirempuh lori treler 18 tayar.
Akibat daripada kemalangan itu, keretanya terbakar dan menyebabkan 85%
badannya melecur.

8. Kate Bosworth, Jane Seymoour, Dan Aykroyd, Mila Kunis, Christopher Walken
dan Kiefer Sutherland

masing2 menghidapi Heterochromia Iridium di mana mengikut istilah perubatan kecacatan ini disebabkanperbezaan warna anak mata

9. DJ Paul

Tangan kanan DJ Paul mengalami kecacatan sejak kecik atau dipanggil ‘baby’s arm’ disebabkan penyakit yang dihidapinya sejak kecil, tangan kanannya itu tidak membesar seperti tubuh yang lain.

10. Padma Lakshm

Pelakon dan juga pengacara program Top Chef, Padma Lakshmi mempunyai parut yang besar pada lengan tangan kanannya akibat daripada kemalangan jalanraya yang dihadapinya sewaktu berumur 14 tahun. Lengannya terkoyak dan pehanya retak.

11. Rivers Cuomo

Ahli kumpulan Weezer, Rivers Cuomo mempunyai kecacatan pada kaki kanannya di mana kakinya itu 44 mm lebih pendek berbanding kaki kirinya.

Selepas kejayaan The Blue Album, dia membuat pembedahan untuk memperbaiki kecacatan tersebut. Ini melibatkan kaki kananya itu terpaksa dipatahkan dan dia terpaksa memasang antenna pada kakinya itu untuk beberapa bulan

12. Hrithik Roshan

Pelakon Bollywood Hrithik Roshan mempunyai dua ibu jari pada tangan kanannya.

13. Kate Hudson dan Halle Berry

Pelakon Kate Hudson dan Halle Berry pula mengalami kecacatan pada kaki mereka kerana gambar kaki mereka menunjukkan mereka mempunyai 6 jari kaki

14. Megan Fox

Megan Fox yang cantik ni mempunyai rupa paras ibu jari yang sedikit pelik, nampak kontot berbanding jari2nya yang lain

15. Danzel Washington

Pelakon Danzel Washington mengalami kecacatan pada jari kelingking tangan kanannya akibat kemalangan yang berlaku sewaktu remaja ketika bermain bola keranjang. Jarinya jelas kelihatan bengkok hampir 45 darjah.

Biarpun artis terkenal ini mempunyai ketidaksempurnaan dalam diri mereka,itu tidak menjadi penghalang mereka untuk teruk berjaya dalam hidup..kritikan belakang cerita..

kredit;mukabukuviral

RESULT SPM GENG HERO REMAJA YANG MUNGKIN KORANG TAK TAHU. FUH, RESULT LAKI FAZURA

RESULT SPM GENG HERO REMAJA YANG MUNGKIN KORANG TAK TAHU. FUH, RESULT LAKI FAZURA

Mesti ramai yang tertanya-tanya jejaka kacak Hero Remaja punya result SPM macam mana kan?

Nah, kami nak bongkarkan keputusan SPM beberapa finalis Hero Remaja dulu dan sekarang. Agak-agak korang, berapa A dorang dapat ya?

1. Fattah Amin

Mengikut laporan yang kami terima, Fattah Amin mendapat 2A 4B dalam SPM.

2. Syafiq Kyle


Pelakon yang semakin meningkat naik, Syafiq Kyle pula memperoleh keputusan 2A 1B.

3. Saharul Ridzwan


3A 5B, not bad kan?

4. Alif Muhaimin


Juara terkini Hero Remaja 2017 mendapat keputusan 4A 1B. Math, Add Math, Science dan English adalah mata pelajaran yang Alif dapat score A dalam SPM. Boleh tahan juga Hero kita ni ya. Congrats Alif!

5. Farhan Asri


Katanya waktu SPM dulu selalu main-main, so dia dapat 4B 4C je. Ala chill la Paan, okay la tu. Hiks!

6. Harris Annuar


Abam botak Hero Remaja yang sentiasa cool dan macho ni mendapat keputusan 2A 3B untuk peperiksaan SPM. A for Math dan Lukisan Kejuruteraan. Wow!

7. Ikmal Amry


Pelakon Gantung The Series yang memegang watak sebagai Ray ini mendapat keputusan 2A 6B pada peperiksaan SPM yang lepas. Nak tahu dia score A untuk subjek apa? Ya, Bahasa Malaysia dan Pendidikan Islam.

8. Nabil Aqil

Peserta Hero Favorite 2017 katanya mempunyai keputusan yang biasa-biasa saja, tapi Nabil tidak malu untuk berkongsi dengan korang. Hanya memperoleh 1B, dia ingin memberi semangat untuk korang dan buktikan yang korang juga tetap akan berjaya di masa hadapan, jika kena dengan usaha.

Bagus Nabil. Tak cemerlang bukan bermakna tak boleh berjaya dalam hidup kan?

9. Ezmir Sadriq


Finalis yang berasal dari Sarawak, Ezmir Sadriq mendapat 6A 3B. Perghhh, cayalah ezmir. Congrats!

10. Safwan Nazri


Apa habaq orang Kedah? Ni wakil utara Hero Remaja nak habaq mai yang dia mendapat keputusan 3A 6B.

Result korang macam mana pulak?

Sumber: Remaja.my

Aku Baru Beli Rumah Buruk Ni. Nak Ubah Suai Terjumpa “KOTAK” Bawah Lantai. Bila Buka Je TERKEJUT Bila Tau Ada…

 

Aku Baru Beli Rumah Buruk Ni. Nak Ubah Suai Terjumpa “KOTAK” Bawah Lantai. Bila Buka Je TERKEJUT Bila Tau Ada…

Sepasang suami isteri yang baru kahwin gembira bila dapat beli rumah dengan harga murah. Ketika mereka hendak mula buat renovate ubah suai rumah, terjumpa “kotak pelik” bawah lantai. Bila buka je lebih mengejutkan lagi.
BELI RUMAH USIA 50 TAHUN
Bagi sebuah rumah yang baru di beli dari orang lain, pasti dalam rumah tersebut ada barang yang di tinggalkan oleh tuan rumah sebelumnya. Begitu juga dengan sepasang suami isteri ini yang telah membuat keputusan untuk membeli sebuah rumah yang mana rumah itu sudah di diami lebih dari 50 tahun yang lalu.

Itu bermaksud rumah yang di beli adalah sebuah rumah dari sejak dahulu lagi.

Pasangan suami isteri itu telah masuk ke dalam rumah baru mereka dan mula meninjau-ninjau kawasan yang ada. Mereka agak terkejut dengan terjumpanya satu nota kecil di rumah itu di mana ada satu rahsia yang di tulis padanya.
ADA “SESUATU” DI BAWAH LANTAI
Dalam nota itu ia tertulis “Ada sesuatu berharga bawah lantai ini”.

Pasangan itu tidak teragak-agak untuk memecahkan lantai tersebut untuk mengetahui apakah benar ada sesuatu di bawahnya. Alangkah terkejut bahawa mereka terjumpa peti besi di bawah lantai itu.

Apabila di buka, kejutan mereka makin bertambah apabila terjumpa sejumlah wang, arak buatan sendiri lebih bertahun-tahun serta ada buku dan sekeping gambar lelaki misteri di dalamnya.

Wang yang penuh dengan not 50 Dollar itu kesemuanya berjumlah hingga 50 ribu Dollar. Kotak itu juga mempunyai sekeping gambar pokok di mana belakangnya tertulis “Where one tree becomes three”..”
ADA LAGI PETA RAHSIA
Bilamana sebatang pokok bercambah menjadi tiga”. Turut ada dalam kotak itu adalah satu peta yang bertanda, kad bingo yang sudah di bulat nombor tertentu seolah-olah memberi petunjuk pada harta yang lain pula.

Buku yang ada juga di muka surat 14 ada di gariskan satu ayat. Gambar lelaki misteri yang ada itu di belakangnya tertulis “Alan, saya memiliki buku yang harus anda baca, Temanmu, Kingson”.

Menurut kedua-dua suami isteri itu ,mereka mahu agar kesemua barang itu di berikan kepada tuannya semula. Pasti Alan di luar sana masih ada dan jika dia di jumpai, semua barang itu menjadi hak miliknya.

Sumber Mirror UK

Kisah Misteri Bilik Radioterapi. Siapakah “TEMAN” Yang Pesakit Dok Cerita Kat Doktor ?

 

Kisah Misteri Bilik Radioterapi. Siapakah “TEMAN” Yang Pesakit Dok Cerita Kat Doktor ?

Ketika rawatan radioterapi diberikan, hanya pesakit sahaja yang berada dalam bilik tersebut. Tetapi pesakit bagitau ada “doktor” berbual dengan dia ketika rawatan. Bila buat siasatan, alangkah terkejutnya staf hospital bila tau rupa-rupanya.. Jom baca dan kongsikan kisah Mohd Faizi Jailani (LINK).

BUAT RAWATAN RADIOTERAPI PESAKIT
Kisah berlaku sekitar tahun 2013. Saya dan rakan JXRT merawat seorang pesakit barah payudara. Seorang wanita berusia 50-an. Rawatan susulan entah kali ke berapa. Tapi yang pasti, bukan kali pertama.

Aksesori diletak di atas meja rawatan. Pesakit yang telah siap memakai gaun hospital, dipanggil masuk dan berbaring. Lampu ditutup. Gelap. Laser dan lampu bidang rawatan mesin dibuka.

Kami pun mula memposisikan pesakit. Setelah memastikan kedudukan pesakit betul dan selesa, kami memeriksa kawasan rawatan.

“Cantik! Semua tepat.” Kata rakan JXRT yang bertugas bersama saya waktu itu. Lampu bilik dibuka. Terang.

PESAKIT DIBIAR KESEORANGAN DALAM BILIK
“Baiklah makcik. Kami akan mulakan rawatan. Makcik jangan bergerak ya. Kalau ada apa-apa masalah, makcik boleh angkat tangan. Kami akan tengok makcik dari CCTV.” Saya berpesan kepada pesakit. Kami pun mula berjalan keluar dari bilik rawatan.

Hanya pesakit yang akan berada di dalam bilik rawatan semasa radioterapi diberikan. JXRT akan keluar dan menekan butang “Beam On”. Pesakit akan dimonitor di kamera litar tertutup.

SIAPAKAH “TEMAN” MAKCIK TU?
“Eh, anak!” Jerit pesakit.

“Kenapa tinggalkan makcik sorang-sorang? Selama ni elok je teman makcik berbual.” Beliau menyambung kata-kata.

Kami memandang muka sesama sendiri. Kelu tak terkata. Tidak pernah ada protokol menyatakan bahawa ada peneman sewaktu rawatan diberi.

“Kami sudah tidak boleh teman makcik lagi. Kami tidak cukup staf dekat kaunter.” Saya cuba memberi alasan yang paling munasabah yang terlintas ketika itu.

Kami keluar dari bilik dan mulakan proses rawatan seperti biasa. Sepanjang hari kami berfikir. Siapa yang jadi teman pendamping pesakit dalam bilik rawatan? Adakah ‘teman’ kami itu memang sentiasa menemani kami?

Sumber : Mohd Faizi Jailani (LINK) via Khalifah media
Juru X-ray Radioterapi, bukan pendamping

PENTING TOLONG SEBARKAN!! JIKA KAMU DI GIGIT ULAR, LIPAN, KALAJENGKING, DAN TERTUSUK PAKU BERKARAT, CEPAT LAKUKAN INI !!! BACA LAGI DISINI…

PENTING TOLONG SEBARKAN!! JIKA KAMU DI GIGIT ULAR, LIPAN, KALAJENGKING, DAN TERTUSUK PAKU BERKARAT, CEPAT LAKUKAN INI !!! BACA LAGI DISINI…

Sering kali kita mendengar banyak orang yang meninggal karena di gigit oleh ular berbisa, lipan, di sengat kalajengking dan juga infeksi karena tertusuk paku berkarat. Namun kebanyakan dari kita tidak mengetahui cara penanganan atau pengobatan pertama terhadap korban. Karena ketidak-tahuan inilah yang telah banyak menyebabkan banyak korban tewas karena “bisa” atau racun tersebut telah menyebar dalam tubuh si korban.

PENTING, ANDA WAJIB TAU !!
Ingatlah, pertolongan pertama dapat menyelamatkan nyawa seseorang, oleh karena itu anda wajib mengetahui cara pengobatan atau pertolongan pertama yang musti dilakukan jika ada yang mengalami musibah tersebut.
inilah yang harus segera anda lakukan
font-variant: inherit; font-weight: inherit; line-height: inherit; margin: 0px 0px 15px 15px; padding: 0px; vertical-align: baseline;”>
:

# Sediakan minyak makan satu sendok makan
# Sediakan kain perca atau robek kain/baju sudah tidak layak pakai yang bahannya dari benang (kapas) ukuran 10×10 cm. Jangan memakai bahan nilon atau katun
# Sediakan satu buah geretan/korek api/mancis.
# Gulung kain perca dengan telapak tangan, kemudian celupkan satu bagian (ujungnya) kedalam minyak makan! Selanjutnya bakar bagian yang basah oleh minyak makan tadi. Biarkan beberapa detik sampai api menyala dan cambukan pelan-pelan kebagian yang digigit atau yang luka oleh besi paku! Banyak cambukan antara 8 – 10 kali, jangan lebih dari 10 kali! Karena akan menyebabkan luka bakar pada kulit yang dicambuk.
# Apabila anak anda masih berumur 2-5 tahun, cukup 5 kali saja. Hilangkan rasa kasihan terhadap korban disaat anda mencambuk bagian yang luka, karena rasanya sangat sakit dan perih. Insya Allah racun/bisa yang menjalar dalam tubuh akan hilang.
Setelah pertolongan pertama sudah dilakukan, sebaiknya korban kemudian dibawa ke dokter atau rumah sakit terdekat untuk dilakukan pengecekan dan pengobatan lebih lanjut.
Ingatlah dan sebarkan cara pengobatan ini kepada semua orang, karena sewaktu-waktu ini akan sangat bermanfaat sekali dan dapat menyelamatkan banyak nyawa manusia.
Sumber:http://www.sosialbuzz.com/

Lihat Pelakon Ternama Hollywood Bergambar Bersama ‘Stuntman’ Mereka. No 4 & 6 Tu Sama Betul, Susah Nak Cam Mana 1 Pelakon Utamanya!

 

Lihat Pelakon Ternama Hollywood Bergambar Bersama ‘Stuntman’ Mereka. No 4 & 6 Tu Sama Betul, Susah Nak Cam Mana 1 Pelakon Utamanya!

 

Dalam sesebuah produksi filem Hollywood, setiap aktor utama semestinya mempunyai stunt double a.k.a stuntman mereka yang tersendiri. Stunt double ini penting untuk mereka melakukan aksi-aksi bahaya untuk para pelakon.

Kenapa tidak biarkan sahaja aktor utama yang lakukan aksi-aksi bahaya ini? Salah satu sebab utama adalah untuk mengelakkan sebarang kecederaan serius berlaku kepada para pelakon. Andai kata pelakon tercedera ketika melakukan stunt mereka, semestinya produksi filem akan tergendala dan menyebabkan pengambaran filem tidak dapat ditamatkan dalam masa yang ditetapkan.

Jadi sebab itulah pentingnya pelakon mempunyai stunt double. Di bawah adalah gambar pelakon bersama stunt double mereka. Ada yang sama dan ada yang tak sama kan? Barangkali anda tak akan perasan pun bila body double ini beraksi.

1. Jim Carrey & Cameron Diaz (The Mask)

2. Chris Pratt (Jurassic Park)

3. Rupert Grint (Harry Potters)

4. Bruce Willis (Die Hard)

5. The Rock

6. Liam Neeson

7. Mark Wahlberg (Transformers)

8. Uma Thurman (Kill Bill)

9. Bane & Batman

10. Jennifer Lopez

11. Chris Hemsworth (Thor)

12. Tom Hardy

13. Game Of Thrones

14. Margot Robbie (Suicide Squad)

15. Frodo (Lord Of The Rings)

Sumber : dahkebelum